Time For Well Being projesi 5. Blok İşbirliği ürününde her öğretmen bir çiçeği taş boyama ile görselleştirerek çiçeğin özelliklerini anlattı. Çalışmalar e gazete ortamında birleştirildi.
Ortak ürün çalışmalarında ise öğretmenler barışla ilgili kendilerine çağrışım yapan kelimelerden oluşan birer video çekti ve sonunda bu videolar birleştirilerek güzel bir çalışma ortaya konuldu.
Time For Well Being 4. Blok Aktivitelerinde işbirliği ürün kapsamında Dünya Su Günü konusunu ele alarak bir takım çalışması yaptık. Takımlardan biri Su ile ilgili bir slogan hazırlarken diğer takım da bu sloganı resimleştirdi. Sonunda bütün çalışmalar birleştirilerek bir e kitap oluşturuldu.
Ortak ürün çalışması olarak ise artık materyaller kullanarak hayvan figürlerini tamamladık ve çalışmalardan bir galeri oluşturduk.
Öğrencilerimizden aileleriyle birlikte sağlıklı bir yemek pişirmelerini ve bunu görselleyerek anlatmalarını istedik. Daha sonra tarifleri birleştirerek bir e kitap oluşturduk.
Time For Well Being Projemizin ikinci blok ortak etkinliği olarak Sevgi gününü ele aldık. Sevgi gününde ortak bir yapboz kalp çalışması yaptık. Projede bulunan öğrenciler birbirine kendi dillerinde sevgilerini ifade etti.
Hazırlanan videoları izlemek için lütfen linke tıklayınız.
Time For Well Being projemizin Üçüncü Blok planının konusunda sağlıklı yaşamı ele aldık. Konu ile ilgili ortak ürün olarak sağlıklı meyve sebzelerle poster çalışması yaptık. Tamamlanan posterle puzzle çalışması hazırlayarak öğrencilerimizin teknolojiyi verimli ve doğru kullanmaları için imkanlar oluşturmaya çalıştık.
Eğlenceli puzzle için tıklayınız
Time For Well Being projemizin İkinci blok planında İşbirliği çalışması olarak empati etkinliğine yer verdik. Öğrencilerimize "Elleriniz olmasaydı nasıl resim yapardınız?" diye sorduk ve onlar da ellerini kullanmadan resim yapmaya çalıştılar. Yapılan bu çalışmalar e-dergi olarak hazırlandı.
Dergimizi incelemek için tıklayınız.
18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle okulumuz Karanfiller sınıfı öğretmeni Yasemin BAŞAR'ın gerçekleştirmiş olduğu farkındalık tüm okulda büyük ilgi gördü. Öğretmenimize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Dünya Down Sendromu Günü, insanların Down sendromu hakkında daha fazla farkındalık kazanmalarına ve toplumda daha fazla anlayış ve kabul görmelerine yardımcı olmak için önemlidir. Down sendromlu bireylerin de diğer insanlar gibi eşit haklara ve fırsatlara sahip olmaları için mücadele edilmesi gerekmektedir.
Biz de okul olarak öğrencilerimizle etkinlikler yaparak farkındalık oluşturduk.
Mrt
18 Mart 1915 tarihinde, Çanakkale Boğazı’nda yaşanan destansı mücadele, tarihin akışını değiştirmiş ve dünya tarihinde unutulmaz bir iz bırakmıştır. İşgalci güçlere karşı, milletimizin her ferdinin omuz omuza verdiği bu mücadele, bağımsızlık ve vatan sevgisinin en güçlü örneklerinden biridir.
Tarihimizin en büyük zaferlerinden olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümü kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan uğruna canlarını siper eden kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.
Hüma Hatun ÖEAO Ailesi
Mrt
Bu özel günün hazırlanmasında emeği geçen, başta Müdür Yardımcımız Abdullah KARAKOÇ olmak üzere, bütün öğretmenlerimize ve tüm personelimize teşekkür eder, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün ve tüm günlerimizin, kutlu, mutlu ve sağlıklı olmasını dileriz.
Hüma Hatun ÖEAO Ailesi
Okulumuza düzenledikleir ziyaretleriyle bizleri onurlandıran, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürümüz, Sayın Mustafa SEVİNÇ'e ve Yıldırım İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz, Sayın Hakkı TUNÇ'a, teşekkür ederiz.
DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ
Obezite tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla artmaktadır ve 2030 yılına kadar 1 milyar insanın bu hastalıkla yaşayacağı tahmin edilmektedir.Obezite nedeni ile bireylerin hayatında yaşanan zorlukların anlaşılamaması sebebiyle bu salgın boyutuna rağmen obezite ile mücadele oldukça zordur. Fazla kilolu veya obez olmak; hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, Tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunları riskini artırır.
Dünyanın dört bir yanındaki insanlar değişim çağrısı yapmak için Dünya Obezite Gününde bir araya gelse de obeziteyi ele almak için eylemler tüm yıl boyunca gerçekleşmelidir. Dünya Obezite Federasyonu obezite konusunda ilerleme kaydetmek için yerel, ulusal ve küresel düzeyde eylem çağrısında bulunmaktadır.
Bu yılın teması 'Bakış Açımızı Değiştirelim, Obezite Hakkında Konuşalım.'
Bu yılki tema, insanların obezite hakkındaki yanlış kanıları düzeltmelerine, obezite nedeniyle yaşanan zorlukları kabul etmelerine, etkili ve toplu aksiyon almalarına yardımcı olmak için konuşmak ve hikâyeleri kullanmayı planlamaktadır. Çünkü hepimiz konuştuğumuzda, tartıştığımızda ve paylaştığımızda normları değiştirebilir ve herkes için sağlık sonuçlarını dönüştürebiliriz.
Obezitenin altında yatan birçok farklı neden olabilir ve bunu tek bir plan ele alamaz. Her birey ülkesi, topluluğu ve kendisi için işe yarayan adımlar atmalıdır. Bununla birlikte, obezitenin nasıl algılandığı konusundaki tutarsızlıklar; bireyler arasında izolasyona, yanlış anlaşılmalara ve tutarsızlığa yol açmıştır.
2023 Dünya Obezite Günü, her birimizin yakın çevremizde obezite hakkında önemli tartışmaları başlatmak ve hedef kitlemiz arasında olumlu eylemi teşvik etmek için bir fırsattır.
Bu kapsamda www.worldobesity.org adresinde etkileşimi artırmak amacıyla yapılan etkinlikler paylaşıma açık olacaktır.
2010 yılından itibaren ülkemizde Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı 2019-2023 güncellenerek uygulanmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız; Türkiye Diyabet Programı, Tuz Azaltma Programlarını uygulamaktadır.
Obeziteden korunmada sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttırılması önemlidir.
Günümüzde sıklıkla görülen şişmanlık ve şişmanlığa bağlı kronik hastalıklar ile vitamin ve mineral yetersizliklerinin önlenmesi hem birey hem de toplum icin önem taşımaktadır. Sağlıklı yaşam biçimi; sağlıklı beslenme ile aktif bir yaşam için arttırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır.
Besin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için besinlerin renk çeşitliliğine, yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaşına ve cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumunun özelliklerine dayalı, besinlerin posa, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri dikkate alınarak seçimler yapılmalıdır.
Hedef her öğünde tabakta yer alan her besin grubundan bir besinin seçilerek tüketilmesidir. Tabağın yanında yer aldığı üzere günlük beslenmede önerilen su tüketiminin sağlanması, günlük beslenmede zeytinyağının yer alması, aktif yaşamın desteklenmesi sağlıklı yaşam biçiminin tamamlayıcısı olarak önem taşımaktadır.
Sağlığımız için yetişkinlikte haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta şiddetli, çocukluk çağında ise günde en az 60 dakika orta ve yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılmalıdır.
Günlük beslenmede; taze sebze ve meyvelerin, tam tahıl ürünlerinin, süt ve ürünleri, balık, tavuk ve diğer yağsız etler ile kuru baklagillerin tüketimi sağlıklı seçimlerdir. İşlenmiş ve hazır besinlerden yağ ve şeker içeriği yüksek olanların tüketimi sağlıksız seçimlerdir.
Yetişkinlerde beslenme ile ilişikli kronik hastalıkların gelişimini önlemek için;
Okulumuzda, e tivinning proje çalışmaları, öğretmenimiz Yasemin BAŞAR, rehberliğinde yapılmaktadır.
Time For Well Being projesi Öğrenci Toplantısı yapıldı. Karanfiller Sınıfı öğrencileri Polonya, Litvanya, İtalya, Moldova, Romanya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, İspanya, Hırvatistan, Yunanistan, Fransa ve ülkemizden arkadaşlarına "Merhaba" dedi. Bayrağımızı arkadaşlarımıza gösterip, bir müzik etkinliğiyle toplantımızı sonlandırdık.